- Velkommen til Rækker Mølle Portalen

Koncert i Skjern Kirke med Concentus og Rækker Mølle Kirkekor.

”Sangen har vinger, langt den os bringer…” Ja, med disse velkendte strofer fra opperetten, ”Farinelli" har man et fint kodeord for koncerten. En fin karakteristik af sangens væsen udtrykker ordene. Sandt er det, både i konkret og overført betydning, at sangens vinger kan bære langt – såmænd over sund og bælt! Det var tilfældet, da koret ”Concentus” fra Græsted, havde taget turen til Vestjylland, for at give koncert med Rækker Mølle Kirkekor i Skjern Kirke den 3. oktober.

Koncerten indledtes med en velkomst af Rækker Mølle Kirkekors dirigent, Anette Kjærgaard. Hun fortalte, at båndet mellem de to kor var blevet knyttet gennem Aase Leinum, der for år tilbage var leder af Hanning Kirkekor - som siden har skiftet navn til Rækker Mølle Kirkekor. Anette kunne tilføje, at når den fælles koncert var henlagt til Skjern Kirke, var årsagen den enkle, at ingen af Rækker Mølle Pastorats 4 kirker har en størrelse, der kan præsentere et fælleskor på 50 sangere.
Anette takkede efterfølgende Skjern menighedsråd for lånet af Kirken og menighedslokalerne.

Efter fællessalmen ”Lover den Herre”, der akkompagneredes af Skjern Kirkes tidligere organist Villy Egemose, fulgte en afdeling med Concentus på 5 sange og salmer. Concentus ledes af den norskfødte, Marianne Rygh, der er uddannet grafiker og i dag maler kristen kunst. Hun flyttede til Danmark i midten af 1990’erne.
Som pianist havde koret den konservatorieuddannede, Susanne Clod Pedersen, der smukt og sikkert spillede til de 5 sange og salmer, koret fremførte.
Koret sang bl.a. ”Godmorgen lille land”, med melodi af komponist Carsten Johannes Mørch, der bor i Gilleleje.
Korets navn, ”Concentus” har latinsk oprindelse og betyder: "Samklang eller sammensang". Et velvalgt navn til koret fra Græsted; for i flere stemmer sang Concentus i en samklang, der klædte Skjern Kirkes gode akustik og ikke havde svært ved at finde vej til tilhørernes hjerter.
Stort bifald fulgte koret efter hver af de 5 numre. Marianne Rygh lod gode ord følge fremførelsen af ”Gabriellas sång” – en smuk svensk ballade med melodi af Stefan Nilsson og tekst af Py Bäckman - kendt fra filmen: ”As it is in Heaven”.

Efter Concentus fulgte en afdeling med 5 sange fra Rækker Mølle Kirkekor. Korets niveau er efter Anettes ihærdige arbejde steget og modet, til at udfordre korets kunnen, er vokset med årene - og har bestemt båret frugt! Det blev helt tydeligt i de 5 sange og salmer koret havde valgt at fremføre.
Anette introducerede de 5 numre og bragte tilhørerne i en god position til at modtage sangen ”Ave verum, corpus” ved at bringe en oversættelse.
Koret fremførte ”Velsignelsen” sat i musik af Tore W. Aas. De to solister på dette nummer frembar ordene med så stor overbevisning, at man virkelig følte Guds velsignelse som en stor gave.
Koret blev akkompagneret af Per Søndergaard og Rebekka Kjærgaard på klaver.

Koret modtog naturligvis velfortjente bifald efter hvert nummer.

Efter Rækker Mølle Kirkekors afdeling, fik tilhørerne lejlighed til at synge den smukke aftensalme: Du som har tændt millioner af stjerner.

Idéen med koncerten var selvsagt ikke at lade de 120 tilhører få en musikalsk oplevelse med et kor fra Gilleleje, men også at give dem en musikalsk oplevelse af samklang mellem øst- og vestdanmark. Det skete da stemmerne fra Gilleleje slog sig sammen med stemmerne fra Rækker Mølle og dannede et kor på 50. Marianne Rygh stod for direktionen af det store kor. Til de to stykker, korene fremførte, knyttede Marianne den bemærkning, at hun havde udfordret Rækker Mølle Kirkekor ved at foreslå, at de skulle fremføre stykket ”He watching over Israel” fra Elijah med musik af Mendelssohn.
Rækker Mølle Kirkekor havde taget udfordringen op og knoklet med de mange noder - og med kun en lørdag formiddag til at finde samklang, lykkedes det faktisk at leve op til mottoet: ”Sangen har vinger, langt den os bringer…”

Et stort og velfortjent bifald fulgte de to kors sammensmeltning i et stort fælleskor til ære for Herren. Efter at bifaldet havde lagt sig – et bifald, der bestemt kaldte på et ekstranummer – måtte Marianne med beklagelse meddele, at der ganske enkelt ikke havde været tid til at indøve et ekstranummer; men de, der havde mod på mere, kunne gå i Skjern-hallerne og ”synge den igen”.

Til sangens væsens hører ifølge stroferne fra ”Farinelli” ikke blot, at den ”bringer os langt”, men også, at den så at sige, er en foryngelseskur – og hvem ønsker ikke at få lagt dage til et iøvrigt velsignet liv?
Det hedder: ”Sangen forynger, for, når du synger, møder du hele din ungdomstid”.

Jeg er overbevist om, at de mange, der gik fra koncerten en lun oktoberaften, fik lagt - om end ikke et år til et godt og rigt liv - så dog en god og velsignet dag – og hvad mere kan man forlange, når alt er til låns?

En god og opbyggelig koncert, der tjener til arrangørernes ros. En god idé og indskydelse var det, Aase Leinum fik en kold vinterdag, som bestemt lunede en efterårsdag i oktober.

Ud over Concentus’ koncert i Skjern Kirke, medvirkede koret sammen med Rækker Møller Kirkekor ved en Gudstjeneste i Videbæk Kirke søndag den 4. oktober.

JH

Sidst opdateret: 05-10-2015
Kalender
31-12-2024 12:00
Nytårsbad
-----------------------------------

10-01-2025 09:30
Minihøjskoledag i Rækker Mølle
-----------------------------------

19-01-2025 00:00
2. division herrer
-----------------------------------

22-01-2025 18:00
Gule ærter på Møllegården
-----------------------------------

24-01-2025 09:30
Minihøjskoledag i Rækker Mølle
-----------------------------------

26-01-2025 00:00
2. division herrer
Design: MediaConnect