Ronja Røverdatter på Finderup Efterskole
Fredag den 6. marts inviterede Finderup Efterskole til premiere på årets elevforestilling. I en hel uge havde skolens elever været i sving med forberedelserne til Astrid Lindgrens udødelige fortælling om Ronja Røverdatter. I ugens løb havde de levet sig så meget ind i fortællingens karakterer, at skuespillerne gik rundt og tiltalte hinanden med rollenavne og ikke kaldenavne.
Kl. 11 blev gæsterne modtaget i en mørklagt hal, som var omdannet til en imponerende scene med Mattis- og Borkaborg i Mattisskoven. Eleverne havde bestemt ikke brugt ugen på at sove længe, men med liv og sjæl var de gået til de mange opgaver med at fremstille kulisser, kostumer, lys, lyd og indstudering af roller.
Lærer, Gry Steensig introducerede forestillingen og kunne fortælle, at eleverne virkelig havde knoglet fra morgen til aften. Resultatet fortjener da også 5 stjerner.
Salen var fyldt, da forestillingen tog sin begyndelse. Karen Bastrup fortalte, at der var elever fra Herningsholmskolen og fra Spjald skole. Enkelte Finderupboere havde også fundet vej til en plads i hallen. Den stolte skoleleder fortalte om et nyt tiltag. Fredag aften var ”gamle elever” inviteret til at spise og overvære forestillingen, og man forventede mere end 50 elever. Lørdag var forældrene inviteret til at overvære forestillingen og efterfølgende tage eleverne med hjem på weekend. Hertil føjede Karen: ”Lærerteamet trænger helt bestemt også til et velfortjent pusterum” efter sidste tæppefald.
Forestillingen fulgte i store træk Astrid Lindgrens fortælling – men man havde naturligvis tilladt sig visse kunstneriske friheder i forhold til teksten – også af den muntre slags. Da de 12 Mattisrøvere skal gøre tilskuerne begribeligt, at forestillingen foregår i 1500 tallet gik man ad den omvej, at en af røvernes mobiltelefon ”bibber” med en sms. På de undrende røveres forespørgsel om, hvad det handler om, svarer han: Der er tilbud i netto i denne uge. Han og alle vi andre blev naturligvis passende oplyst af Skalde-Per om, at hverken Facebook eller mobiltelefoner havde deres gang i 1500-tallet.
Forestillingen begyndte med et par dramatiske fødsler. Ronja og Birk fødes under et voldsomt uvejr, så Mattisborgen slår revner og deler sig i to med en dyb kløft imellem. På dette sted i forestillingen fik den ikke for lidt med dramatiske effekter. Hele det tekniske hold var helt på mærkerne og skabte lys, lyd og røg, så ingen kunne være i tvivl om at det var uvejrsnat.
Sebastian har skrevet musik og tekster til Ronja Røverdatter, og et par eksempler herpå leverede de optrædende også. Vi gik naturligvis ikke glip af den smukke sang: ”Åh Anemoner”, og man kunne slet ikke lade være med at komme i forårsstemning.
Astrid Lindgrens fortælling rummer et ungdomsoprør, som taler stærkt til unge. Man mærkede da også tydeligt på de to skuespillere af Ronja og Birk, at de helt havde fat i den pointe og fremførte deres roller med stor overbevisning.
Ronja gør oprør mod hendes fars forstokkede ideer og idealer, der bl.a. indebærer, at hun ikke må være venner med Birk, selv om han er det eneste andet barn i nærheden. Hun afviser også at leve op til faderens drøm om, at hun skal være røverhøvding efter ham. Ronja kan ikke holde tanken ud om at skulle stjæle fra andre, og hun vil have lov at træffe sine egne beslutninger om, hvad hun skal lave i sit liv og med hvem. Man kan således sige, at hun gør op med sin arv og de traditioner, hun er opvokset med.
Når enden er god er alting godt, og det hele ender naturligvis godt. Det slutter med at Mattisrøverne og Borkarøverne slår sig sammen og de to hovedpersoner får hinanden. Naturligvis sker det ikke uden sværdslag. Hvem der skal være leder afgøres ved dyst på tre opgaver mellem de rivaliserende røvere. Pruttekonkurrencen vinder Mattis. Dansekonkurrencen, der blev en oplevelse i sig selv, blev vundet af Borka; men den sidste lange bøvs, vindes af Mattis, så han får lederskabet.
Forestillingen sluttede stemningsfuldt med en sang fremført af alle de optrædende. Hele holdet modtog en velfortjent ovation fra publikum, der ikke glemte at udtrykke deres store tilfredshed med forestillingen.
Det er helt givet at en uges elevarbejde med en forestilling om Ronja Røverdatter har båret frugt. Man mærker at arbejdet har givet eleverne et styrket sammenhold. Frimodigheden er vokset og tilliden til egne evner og talenter er røget op i det grønne felt.
Uden mad og drikke duer heltene ikke, og naturligvis har der også været elever, som i ugens løb har taget køkkentjansen og sørget for en heltedåd der.
Jeg har ved flere festlige lejligheder på Efterskolen stiftet bekendtskab med serveringer fra skolens køkken. Det har endnu ikke fået en plads i Michelin guiden, men jeg siger go’ for en stjerne, så det kommer nok en dag. Den 6. marts var ingen undtagelse. Naturligvis diskede køkkenet op med spændende lækkerier efter forestillingen. Tak for det og tak for en god oplevelse med Ronja Røverdatter på Finderup Efterskole.
Jens Kristian Holmgaard
Klik på et billede og se hele serien i stor størrelse