- Velkommen til Rækker Mølle Portalen
Raekkermoelle.dk / Forside / Webmaster / De må du se / Haso /
11-årig tog kegler ved koncerten i Rækker Mølle

Af Børge Østergaard Hansen

Årets familiekoncert på Rækker Mølle Skolen var den hidtil flotteste, og der blev disket op med lækkerier på stribe. Men det var uden at forklejne nogen den kun 11-årige solist Martin Brun Rix Andersen fra Hammerum, der i den grad blev publikums yndling. Akkompagneret af Herning Amatørsymfoniorkester, HASO, brillerede han på sin store marimba i det kendte cirkusnummer Cirkus Renz Galop. Det var helt fantastisk, hvad denne dreng kunne få ud af køllernes dans hen over stavene på marimbaen.

For syvende gang havde menighedsrådene i Hanning, Finderup, Bølling og Sædding sammen med Rækker Mølle Skolen indbudt til en familiekoncert på skolen. Gennem alle årene har HASO været grundstammen i koncerterne, og ligeledes har der hver gang medvirket lokale kræfter.

Naturligvis skulle koncerten indledes med en ouverture. De godt 100 tilhørere kunne sætte sig godt til rette og nyde en ouverture, som sådan én skal være, festlig og fejende – denne gang i form af Ouverturen til Kalifen i Bagdad. Skønt musikken er skrevet af en fransk komponist, formåede orkestret til fuldkommenhed at fremtrylle dens orientalske stemning.

Er man som barn glad for at synge eller spille, er det nærliggende at drømme om at optræde sammen med et stort symfoniorkester. Glæden lyste ud af den 11-årige marimba-solist, og oplevelsen syntes at være lige så stor hos Rækker Mølle Skolens 5.-klasse, der akkompagneret af HASO sang de to efterårssange Æbler lyser rødt på træernes grene og Skoven er så underfuld. Klassen havde forinden kun haft en 15 minutters prøve med orkestret og dirigenten Flemming Munkholm Jepsen. Eleverne var blevet indskærpet, at det vigtigste under opførelsen var at være koncentreret om dirigenten. Nogle gange kan man godt forledes til at tro, at en dirigent kun er en kransekagefigur, og at det er ham, der følger orkestret. Men eleverne i 5. klasse lærte på egen krop, at sådan hænger det ikke sammen. De oplevede, at det helt og holdent er dirigenten, der styrer både sangere og musikere. Det var tydeligt for enhver, at både elever og dirigent var meget veloplagte, og at der fra første øjeblik var en rigtig god kemi mellem dem. Godt gået.

Og så til noget helt andet! Orkestret skulle spille Suite nr. 2 for lille orkester af Igor Stravinsky. Dirigenten indledte med at sige, at det sikkert var første gang, Stravinsky er blevet spillet i Rækker Mølle, og skulle tilhørerne synes, at musikken lyder mærkelig, ja, så er det altså sådan, den skal lyde. Suiten er bygget op omkring markedsgøgl og tivoli som tema og indeholder de fire meget forskellige satser March, Vals, Polka og den festlige og fyrige Galop over stok og sten. Det var en stor og spændende musik, men unægtelig speciel og uvant, og orkestret klarede det rigtig godt.

Hanning kirkekor indledte sin afdeling med lovsangen Gloria, der har både tekst og melodi af den norske komponist Martin Alfsen, som koret har et tæt samarbejde med. Koret, med dirigenten Aase Leinum i spidsen, fortsatte med en meget spændende udgave af Nu falmer skoven trindt om land. Korarrangementet er lavet af den kendte komponist og korleder John Høybye. Herefter gav koret et af sine glansnumre, nemlig Marken er mejet, i en særdeles livlig, fejende og direkte morsom version. Forhåbentlig forbliver dette nummer fast på korets efterårsrepertoire fremover. Det vækker jubel og begejstring, hver gang man hører det.

For blot få år siden bestod Hanning kirkekor kun af 7-8 sangere. Til koncerten på Rækker Mølle Skolen var der 18 korsangere. Det vidner lidt om interessen på egnen for at synge i kor; men det vidner sandelig også om, at koret er oppe på et højt niveau. Det skal også til, når man tør binde an med, sammen med HASO, at synge et par sange fra Händels Messias – først And the Glory of the Lord og derefter – naturligvis – Hallelujakoret. Det blev en stor korpræstation, der sammen med ikke mindst den lækre og fyldige bund i orkestrets instrumentering rundede programmet af på fornem vis. Flottere afslutning kan næppe forestilles.

Orkestret kvitterede for publikums store bifald med som ekstranummer at spille et uddrag af Cirkus Renz Galop igen.

En tradition kan defineres ved, at der skal være noget genkendeligt og levedygtigt. Disse familiekoncerter i Rækker Mølle har et genkendeligt koncept, men indeholder samtidig så meget fornyelse fra år til år, at der forhåbentlig bliver tale om en lang tradition.
Sidst opdateret: 19-11-2008
Kalender
02-10-2021 10:00
Jagt
-----------------------------------

06-10-2021 19:00
Mette Blomsterberg
-----------------------------------

25-10-2021 18:30
Pigeaften
-----------------------------------

26-10-2021 18:30
Pigeaften
-----------------------------------

31-10-2021 13:00
Søndagsaktivitet
-----------------------------------

04-11-2021 19:00
koncert
Opslagstavlen
Design: MediaConnect