- Velkommen til Rækker Mølle Portalen

Sommerudflugt
Den 12. juni inviterede Finderup Pensionistforening til sommerudflugt. Arrangørerne havde modtaget 26 tilmeldinger, som talte pensionister fra alle fire sogne i pastoratet. Vejret var perfekt til en sommerudflugt. Arrangørerne havde sammensat et interessant udflugtsprogram. Turen gik over Borrislejren mod det første mål, Hjedding Andelsmejeri. Da der blev skudt med skarpt i Borrislejren var det ikke muligt at køre gennem skydeterrænet, men omvejen blev nu også en smuk oplevelse - og så blev der ekstra tid til at få sunget et par sange i bussen.

Ved ankomsten til Hjedding Andelsmejeri blev vi modtaget af en guide, der viste rundt og fortalte om verdens første andelsmejeri. Det blev indviet den 10. juni 1882 og udformningen af mejeriets vedtægter blev grundstammen i mange andre andelsforetagender, og gårdejernes ide fik vidtrækkende konsekvenser for dansk landbrug. Hjedding Andelsmejeri fremstår, som da det blev taget i brug og viser i al sin enkelthed, hvorledes den lille, originale Maglekilde-centrifuge og smørkernen, begge drevet af en dampmaskine, revolutionerede dansk mejeridrift.

Efter et interessant og vellykket besøg på Hjedding Andelsmejeri gik turen videre mod Hodde Kro, der er landskendt for at servere Danmarks største Wienerschnitzel. Skønt deltagerne var blevet sultne, var der alligevel flere, der måtte levne! Mætte og godt rustede til nye oplevelser og indtryk kørte bussen mod Søby Brunkulslejer. Ved ankomsten til museet blev vi modtaget af en guide. Han fortalte om begyndelsen på brunkulsgravningen i Vestjylland i 1940. Det største brunkulsområde blev Søby Brunkulslejer. En klondike-by med op til 1800 indbyggere opstod på kort tid. Små primitivt sammentømrede hytter af brædder, pap og plader blev bolig for arbejdere, der strømmende til fra hele landet. Som følge af den kolde krig varede frygten for energimangel til langt op i 1960erne, så gravningerne stoppede først i 1970. Guiden fortalte levende om livet i Søby – engang Danmarks farligste arbejdsplads. Arbejdet var hårdt, men lønnen også god, så professionelle spillere blev tiltrukket. Det var især 6’er-spil der blev spillet. Spillet var et hasard-spil og derfor ikke lovligt, så områdets respekterede politibetjent havde travlt med at udskrive bøder. Samuel Boel, der bor i Finderup, arbejdede i begyndelsen af 50’erne to år i brunkulslejerne og kunne supplere guidens levende fortælling med selvoplevede hændelser. Efterfølgende fik vi en guided bustur rundt i det omkring 1500 ha. store område med sandtipper og kulgrave, som i dag repræsenterer et helt usædvanligt landskab.

Efter busturen blev der serveret kaffe på museet, og der var mulighed for på egen hånd at gå rundt i de små huse, hvor arbejderne og deres familie har boet.

Mættede med mange indtryk gik turen atter hjemad og naturligvis under sang. 
Et flot arrangement, som arrangørerne bør høste stor ros for. JH
Klik på et billede og se hele serien i stor størrelse!

Sidst opdateret: 15-06-2014
Kalender
19-03-2024 18:45
Live foredrag i Finderup Forsamlingshus
-----------------------------------

19-03-2024 19:00
åbent på arkivet
-----------------------------------

20-03-2024 19:00
Generalforsamling Sædding Forsamlingshus
-----------------------------------

21-03-2024 18:00
Generalforsamling i Finderup Borgerforening
-----------------------------------

24-03-2024 16:00
Påskeord og toner I Hanning Kirke
-----------------------------------

31-03-2024 13:00
Søndagsaktivitet
Design: MediaConnect