- Velkommen til Rækker Mølle Portalen
Jul på Bundsbæk Mølle

Første og anden weekend i advent bliver Bundsbæk Mølle traditionen tro et levende julemuseum. Det levendegjorte Bundsbæk Mølle ramte helt plet mht. betydningen af ”tradition”, overlevering. 
Stedet emmede den 30. november af juleoverleveringer fra tiden efter 1850, hvor Bundsbæk Mølle, efter en brand, var blevet genopbygget. Ikke noget dårligt årstal at begynde en dansk jul ved; for det var året efter at Danmark havde fået en fri forfatning og en grundlov, som flyttede fokus bort fra det elitære til det folkelige og nationale.

Jule-folkeligheden i traditionel betydning blev fornemt og spændende fremvist på Bundsbæk Mølle. Man kunne møde soldaten, der snart skulle indsættes i et slag for at fastholde Danmarks grænser. Møllen malede helt i takt med ”Dybbøl”, og Møllelaugets frivillige aktører rakte stolt en håndfuld fintmalet mel til journalisten.
Af nye tiltag kan nævnes afdelingen med købmandsbutikken, som bød på alt godt til ganen. Ligeledes kan nævnes afdelingen med ”nissens” og ”julemandens” historie. Der var levendegjorte juletraditioner for både børn og voksne. Som en nyhed, havde Museumsforeningen også en spændende stand.

Når ”Jul på Bundsbæk Mølle” især har Portalens interesse er det selvsagt fordi ingen kommer udenom ”Rakkerne”. Den historie har ”Rakkerspillene” søgt at holde levende. 2013 var heldigvis ikke en undtagelse. Igen i år havde Bitten Smedegaard og Ane Lise Bollerup taget udfordringen op og skabt et Julerakkerspil på Bundsbæk, som talte en del lokale aktører.

Julerakkerspillet 2013 har, som tidligere år hold i historien. Dette års rakkerspil tog udgangspunkt i en bekendtgørelse fra 1698, hvori ”Enevælden” lod bekendtgøre, at de lokale embedsmænd/koner, skulle være til stede ved et menneskes fødsel og død. Når denne forordningen kunne blive et lokalt problem var det ikke blot pga. af et kirkeligt spørgsmål om renhed, men især fordi det blev et spørgsmål om hvilket sogn, der hang på regningen!
Det dilemma fremstiller det års Rakkerspil ganske levende. Hvem skal betale, og hvem hænger på regningen? Spørgsmålet er ikke uaktuelt i en tid, hvor enhver kommune søger at tørre regningen af på andre. Rod i parforholdet giver stadig anledning til spørgsmålet: ”Hvem skal samle op på rodet?” En trillebør optræder som en mulighed for at eksporterer problemet fra Dejbjerg til Stauning; men jeg holder mig nu til ”Gammelmors” (Bittens) kristelige julereplik: ”Ja, - så skal vi alle være gode mod hinanden…”

Døbt blev ”problembarnet”. Den sande historie om problemet er naturligvis ikke barnet, men forældrene – og den historie er det nok værd at holde fokus på.
Jule-rakkerspillet sluttede med at aktørerne istemte salmen: ”Et barn er født i Bethlehem”.

Skal der uddeles stjerner til dette års ”Rakkerspil” får den 5. Tonen er sober og neddæmpet i forhold til, hvad enhver har fantasi til at forestille sig omkring rakkerne.
Portalen anbefaler bestemt et besøg på Bundsbæk Mølle.
JH
Klik på et billede og se hele serien i fuld størrelse!
Sidst opdateret: 01-12-2013
Kalender
21-02-2024 18:00
Gode ben på Møllegården
-----------------------------------

23-02-2024 09:30
Minihøjskoledag i Rækker Mølle
-----------------------------------

25-02-2024 13:00
Søndagsaktivitet
-----------------------------------

27-02-2024 18:45
Live foredrag i Finderup Forsamlingshus
-----------------------------------

29-02-2024 17:00
Suppeaften i Sædding Forsamlingshus
-----------------------------------

01-03-2024 18:00
Jubilæumsfest i Minihøjskolen
Design: MediaConnect