- Velkommen til Rækker Mølle Portalen
Rakkerspil 2010 - "Tyv tror ..."

Årets Rakkerspil ”Tyv tror …” er blevet afviklet med 5 forestillinger på Bundsbæk Mølle. Der blev opført to forestillinger fredag den 10. september og 3 søndag den 12. Omgivelserne ved Bundsbæk Mølle er den perfekte ramme til Rakkerspillene, og de fine kulisser understøttede stykket perfekt.
Årets Rakkerspil er skrevet af Ane Lisa Bollerup, der også havde en rolle som Hønse-Hajle i stykket. Bitten Smedegaard har stået for instruktionen.
Rakkerspillet var en tre-akter, som kom vidt omkring i det ofte kummerlige liv rakkerne levede.

1. akt indledtes med en ulykkelig kærlighedshistorie mellem rakkeren Laust, der har forelsket sig i en pige over sin stand - ElseCatrin, som er fra en stor gård i Dejbjerg. Lausts mor er ulykkelig over forholdet, og storbonden vil heller ikke tillade datterens ægteskab med en rakker. Måske får de to hinanden? Men kun hvis de stikker af.
Hønse-Hajle, der kan betydeligt mere end sit Fadervor, dukker op i 1. akt, og vi får at vide, at hun har skåret lemmer af Morten Kyvling, der er blevet hængt for tyveri. Det afskårne har hun puttet i det øl, der serveres på Sorte Kro. Det er det efter sigende blevet noget kraftigere af, hvilket også mærkes på de 3 svirrebrødre, der dukker op. Den ene af dem, Kræn Silver har det ikke godt. Om det er øllets beskaffenhed eller mængden af øl, han har indtaget, der har gjort ham syg, står hen i det uvisse – men syg er han!
Klik på et billede og se hele serien!

I 2. akt. drager rakker af sted til møde med vandreprædikanten Johannes. Børnene må passe sig selv, og bliver meget bange, da et tordenvejr bryder løs. De husker på, hvad Johannes har lært dem, at når de bliver bange, skal de blot bede Fadervor.
Vandreprædikanten Johannes har tilsyneladende haft en positiv indflydelse på rakkerfolkets overdrevne drikkeri og tendens til tyveri. Han har besøgt rakkerne tidligere og lært dem nogle åndelige sange. Dem er han nu kommet for at overhøre dem i. ”Perleporten” kan de, og nu vil han høre, om de stadig kan ”I dag er nådens tid”. Sangen afsynges af det meste af rakkerholdet, og den lettere beduggede Kræn, der i fuldskab har brækket begge arme og fået sig en bule i panden, snøvler med på om omkvædet ”Nu hedder det: I daw”.
I 2. akt berøres også de barske forhold for rakkerbørnene, som ikke måtte gå i skole med bøndernes børn.

I 3. akt understreges de barske forhold for rakkerbørnene med en scene, hvor de gennes til at vaske tøj ved at trampe rundt i en vaskebalje. En omfartende tyvetøs gør også sin entré, og får en hård medfart.
Sure Ellen og Rita Rive-jern dukker op og truer med at skyde, hvis rakkerne ikke vil dele deres tyvekoster med dem. Det sker så ikke uden et rask slagsmål, der ender med at med at alle går omkuld. Efter ”dette tæppefald” afsluttes stykket stemningsfuldt med en rakkersang på melodien ”Stille hjerte sol går ned”.

Årets rakkerhold fortjener stor applaus for et godt stykke. Et godt manuskript har Ane Lisa Bollerup begået.
I lyset af ”Romaernes” rakkerliv i Europa står det stærkt. Der sås fine skuespilpræstationer og dekorationer, kostumer og sminkning var i top.
Museumsdirektør, Kim Klausen bød ved opførelsen søndag eftermiddag de 70 tilskuere velkommen til årets Rakkerspil. Efter opførelsen modtog alle på holdet en krukke med Mjød-sennep, og holdet glædede sig sammen med Bitten Smedegaard over fin publikumstilslutning.
JH
Klik på et billede og se hele serien! 
Sidst opdateret: 16-09-2010
Kalender
02-10-2021 10:00
Jagt
-----------------------------------

06-10-2021 19:00
Mette Blomsterberg
-----------------------------------

25-10-2021 18:30
Pigeaften
-----------------------------------

26-10-2021 18:30
Pigeaften
-----------------------------------

31-10-2021 13:00
Søndagsaktivitet
-----------------------------------

04-11-2021 19:00
koncert
Opslagstavlen
Design: MediaConnect