- Velkommen til Rækker Mølle Portalen

Rune Strøm
Torsdag den 30. oktober havde Rækker Mølle Skolens støttekreds, Tryllestaven inviteret Rune Strøm til at holde foredrag. Rune Strøm er en af de mest efterspurgte foredragsholdere inden for emnerne kommunikation og konflikthåndtering og har en master i kommunikation.

Pernille Moesgaard bød de 65 tilmeldte velkommen. Selv om de 65 fyldte godt i skolens nye samlingssal, var det ifølge Pernille for lidt til at arrangementet hang økonomisk sammen. Skade for det, for det er jo støttekredsens formål at generere et overskud til gavn for pynten på Skolens lagkage - og skade, fordi mange flere kunne have fået glæde og visdom af at høre Rune Strøm.

Rune Strøms foredrag blev givet under titlen: ”Så tal dog pænt… For helvede”. Rune Strøm fortalte i løbet af aftenen, at han var blevet givet titlen til sin bog og foredraget en fredag aften i en kø foran kasseapparatet i Bilka. To børn var kommet i diskussion om hvilken slags fredagsslik der skulle købes. Og da diskussionen var på sit højeste havde deres mor stoppet uoverensstemmelserne med ordene: ”Så tal dog pænt… For helvede”.

Undervejs i foredraget løftede Rune Strøm sløret for sin baggrund og inddrog situationer fra sit liv. Han var vokset op i et akademisk hjem, faderen var ingeniør og moderen var Danmarks yngste professor i filosofi. Selv havde han i første omgang taget afstand fra den baggrund, fordi han erfarede et sammenbrud i kommunikationen i hjemmet, der førte til moderens undergang i præstationsangst. Selv havde han erfaret en lignende situation i sit liv og havde truffet et andet valg end moderen. I det hele taget synes det mig at Rune trak på Kierkegaardske erkendelser, som han evnede at klæde på efter tidens mode. Rune startede med at pege på valget: ”Every single day you make a choice” – altså hver dag skal du afgøre med dig selv om du vil sidde i den ene eller anden side af bussen! – glad eller sur – valget om, hvordan du vil møde din næste er dit, og det har afgørende betydning for resultatet.

I en Kierkegaardsk ånd pegede Rune på den opbyggelige samtale og illustrerede dette med et billede af en kæmpebambus, der kun kan bringes i vækst, hvis man vander og tålmodigt venter på, at frøet skal spire. Hvis det lykkes fremkommer en plante med styrke og fleksibilitet.

Rune Strøm illustrerede kommunikation med en dåsecola, hvor boblerne var følelserne. Rystes colaen ved enhver at hvis man åbner dåsen buser den over. Det er måske ikke gavnligt for et opbyggeligt forhold? Tålmodighed er i den sag et must. Derfor er det vigtigt at arbejde med den indre cola – altså være tålmodig.

Et oplysende og opbyggeligt foredrag leverede Rune Strøm, hvor han bl.a. afslørede, at de fordomme, han havde om jyder som tillukkede, var blevet manet til jorden ved et foredrag i Holstebro.

Oplægget lød: Aftenens foredrag er ment som en inspiration til at kunne navigere i dagligdagen, så vi som voksne kan være gode rollemodeller - både for egne, men også for hinandens børn.

Foredraget gav jordnære redskaber til, hvordan vi som voksne kan berige fremfor at bekrige hinanden. Og så kan redskaberne bruges mange andre steder, hvor relationerne kan blive udfordrede (arbejdspladsen, foreningen…).

Det holdt. Alle blev klogere på den opbyggelige tale og fik redskaber til at føre sådan tale og håndtere den indre cola.

Fint initiativ som mange forældre og andet godtfolk kunne have gavn af at høre. JH
Klik på et billede og se hele serien i stor størrelse!

Sidst opdateret: 02-11-2014
Kalender
06-12-2019 19:00
Julekoncert
-----------------------------------

07-12-2019 10:00
Jagt
-----------------------------------

07-12-2019 13:30
Håndbold
-----------------------------------

07-12-2019 15:00
Håndbold
-----------------------------------

08-12-2019 09:30
Børne- & Ungdomsstævne
-----------------------------------

10-12-2019 14:00
Julehygge
Opslagstavlen
Design: MediaConnect