- Velkommen til Rækker Mølle Portalen

”Som vi husker det”

Rækker Mølle Skolens initiativrige støtteforening, Tryllestaven kunne endnu engang notere en sejr. 250 havde løst billet til arrangementet med Frede og Anders Agger onsdag den 3. april i Rækker Mølle Hallen. Gitte Kollerup bød de mange tilhører velkommen og indledte med en kort præsentation af senior og junior Agger. Far og søn havde valgt at gennemføre aftenens tema: Som vi husker det, ved at stille hinanden spørgsmål.

Frede Agger, der var Rækker Mølle Skolens mangeårige skattede skoleleder, lagde ud med et 1951-glimt fra realskolen i Struer. På den tid var forældre-skole arbejdet ikke opfundet, hvorfor han glædede sig så meget mere over det store og værdifulde arbejde Tryllestaven gør.
Frede Agger bragte et par glimt fra Skolens 25 års jubilæum i 1996. Grethe Bach, der på den tid var skolens sekretær, blev en dag ringet op af en mand, der ønskede at tale med skoleinspektøren. Grethe bad ham vente et øjeblik – så skulle hun stille om til Frede Agger, hvortil manden udbrød: ”Herre gud, lever han endnu!”

Frede Agger udfordrede Anders med spørgsmålet om, hvordan han havde oplevet flytningen fra Juelsminde til Rækker Mølle i 1976. Anders fortalte på sin lune måde, at det ikke havde været så let, men han var da ikke blevet mobbet – skønt han var skoleinspektørens søn. På trods af savnet af de to ældre brødre – den ene blev i Juelsminde for at afslutte studentereksamen, og den anden flyttede til Skjern for at blive student fra VGT, så var han hurtigt blevet accepteret. Han omtalte flere hjem, der havde åbnet sig for ham, og i den store forsamling blev der nikket til de mange navne og minder Anders fremdrog fra Rækker Mølle. Sporten kom til at betyde meget for Anders, og han kunne fortælle, at indtil hallen blev bygget, måtte de køre til træning i Skjern. Han mindedes de mange store håndboldkampe, han havde spillet i Hallen. Når holdet havde svedt sig et stykke ind i 2. halvleg, kunne der godt brede sig en duft af ”gris” i hallen.

Anders udfordrede senior med spørgsmål om vejen til inspektørstillingen ved Rækker Mølle Skolen. Frede erindrede sig, at han i 1970 var inviteret til en studiekammerats bryllup i Faster. Vejen gik forbi Rækker Mølle Skolen, der var under opførelse. Frede gav udtryk for, at han måske skulle søge skoleinspektørstillingen, hvortil Kirsten svarede: ”Her kan man da ikke bo!” Der skulle gå 6 år inden en ansøgning blev sendt. Frede huskede, at han og Kirsten skulle rundt til alle skolenævnets medlemmer – og hvert sted stod den på kaffe og kage. Det endte med at Frede fik stillingen og fik resultatet meddelt gennem tømrer Harry Hansen. Kort og kontant: ”Det er a tømre – du har fået stillingen. Da Frede mødte op på skolen, forhørte han sig til situationen hos Ulla Skyttegaard. Hun svarede: Vi ta´r det roligt – du holder nok ikke så længe. I skolens første 5 år oplevede den to lederskift. Mange glimt fra årene som inspektør kom Frede med.

Han udfordrede efterfølgende Anders med spørgsmålet om, hvorfor han var blevet journalist. Anders kunne fortælle, at han efter studentereksamen begyndte at læse biokemi i København. Det mente Jens Hvid nu ikke var den rette vej for ham, så han ringede og sagde: ”Du kommer hjem Anders. Du skal være lærer, og vi mangler dig på holdet.” Udsigten til at få saneret studiegælden trak. Redaktør Hersbøll stod og manglede en journalist og tilbød Anders jobbet. Han mindedes tiden på Dagbladet som lærerig og med stor frihed. Efter nogle år på Dagbladet søgte Anders ind til regionalradioen på DR og blev ansat som sportsjournalist. Her måtte han omkring en talepædagog for at lære at sige: ”bolden” og ikke ”bål’en”. Anders er stadig ansat ved DR og landskendt for sine fine udsendelser, der i portrætterne søger sprækkerne i menneskelivet.

Efter kaffepausen fik Anders mulighed for at løfte sløret for de opgaver, han pt. arbejder med. Vi kan glæde os til en serie på 8 udsendelser med titlen: ”Indefra”, der inviterer indenfor i særlige miljøer.
Vi skal bla. se Vestas og A.P. Møller Mærsk indefra.
En ny serie AnneMad skal også optages – nogen skal jo spise hendes mad! Som Anders så lunt udtrykte det. Udsendelserne bevæger sig ud i ferie-landet og når også til Vestjylland.

Anders spurgte nu ind til seniors job som kirkesanger. Frede kunne fortælle, at han for mange års siden var blevet opfordret til at blive kirkesanger i Bøvling. Han takkede i første omgang ”nej”, men da menighedsrådet havde tilbudt at kautionere for købet af en bil, havde han takket ”ja”. Mange morsomme episoder fra kirkesangerjobbet kunne Frede underholde med. Organisten, frk. Annebergs hørelse var ikke for god. De havde en aftale om, at Frede efter at have annonceret salmenummeret skulle nikke til organisten, som tegn til at hun kunne begynde at spille. Ved et bryllup havde hun ikke hørt, at salmen var blevet annonceret, så efter en del nikken frem og tilbage, havde hun hæsblæsende kastet sig ud i at spille salmen. Da Frede siden nævnte for hende, at hun vist havde glemt forspillet til salmen, svarede hun: Det havde allerede varet for længe!

Arrangementet blev rundet af med et par slutreplikker fra senior og junior. Anders gav udtryk for, at det havde været en fin fornemmelse at komme tilbage. Frede sagde, at han var fyldt af glæde over de mange rige år, han fik i Rækker Mølle.
Gitte Kollerup sluttede det vellykkede arrangement med en stor tak til de to gange Agger og begge deltagere fik overrakt blomster.

Sponsorer:
Kildevand - Vestjysk Bank
Plantekrukker - Herborg Planteskole
Kagebord - Laura Tang Madsen, Jytte Hansen, Inger Lise Sørensen, Anne Mette Mortensen, Grethe Vendelbo, Nora Hundahl, Ella Tylvad og Ulla Skyttegaard. Da billetsalget gik stærkt lige op til arrangementets afvikling, fik arrangørerne bekymringer om, hvorvidt, der nu var kage til alle. Derfor kontaktede de bageren i Lem, som tilbød at sponsorere kage, som Bent hentede ved lukketid.

JH - Klik på et billede og se serien i stor størrelse

Sidst opdateret: 04-04-2013
Kalender
06-12-2019 19:00
Julekoncert
-----------------------------------

07-12-2019 10:00
Jagt
-----------------------------------

07-12-2019 13:30
Håndbold
-----------------------------------

07-12-2019 15:00
Håndbold
-----------------------------------

08-12-2019 09:30
Børne- & Ungdomsstævne
-----------------------------------

10-12-2019 14:00
Julehygge
Opslagstavlen
Design: MediaConnect